II ŚRODOWISKOWY DOM SAMOPOMOCY W BOLESŁAWCU
Get Adobe Flash player

Tydzień w pracowni kulinarnej rozpoczyna się tak naprawdę w piątek, kiedy to ustala się menu na cały kolejny tydzień. Następnie, już w poniedziałek, trzeba zaopatrzyć kuchnię w potrzebne produkty. W tym celu uczestnicy wraz z panią Kamilą – opiekunką grupy, wychodzą na zakupy czyli tzw. trening ekonomiczny, który uczy rozsądnego gospodarowania budżetem domowym. Głównym celem zajęć w pracowni kulinarnej jest nauka przygotowania prostych potraw. Codziennie podopieczni pani Kamili przyrządzają ciepły posiłek. Zazwyczaj są to proste dania z kuchni polskiej, takie, które można potem bez problemu przygotować samemu w domu. W naszej kuchni dla nikogo pracy nie zabraknie. Osoby bardziej sprawne gotują, smażą, są angażowane w prace z urządzeniami elektrycznymi. Inni uczestnicy nakrywają do posiłku stoły, obsługują warnik, parzą i podają herbatę. Po obiedzie trzeba jeszcze sprzątnąć i umyć stoły oraz powkładać naczynia do zmywarki. Pracownia przygotowuje dla społeczności Domu oraz zaproszonych gości poczęstunek z okazji świąt i różnego rodzaju imprez okolicznościowych. Wtedy w naszej kuchni pieczemy chleb i ciasta. Wspomagają nas także rodzice, którzy przynoszą przetwory i półprodukty do naszej kuchni. 

  • 151
  • 152
  • 155
  • 157
  • 161
  • 162
  • 165
  • 168
  • 170
  • 172
  • 173
  • 177
  • 218
  • 219
  • 220
  • 222
  • 223
  • 224
  • 225